Sunday, August 30, 2009

ramadhan 1st time di hostel...

beberapa jam lagi jer aku kne blik...
mlasnyer...x nak blik...
untuk pengetahuan,nilar 1st time aku akn berbuka puasa dgan kwan...
mcm ner ler,,aku nilar berselera tajam...
lpas nie..x dapat ler aku blogging lg...
jmpe wktu rayer jer..tupun..mesti sbuk utk preparation raye...
anyway,gud luck utk aku....esok ULBS bm..forum...
harap2 aku succes...chaiyok firah!!!
blik nie aku x nak nangis...nak rayer lg 3 mnggu jer...
kne sempoi...lpekan ksedihan...
bye2222.....
tunggu rayer!!!!

REMAJA

videolagu nie aku 1st time dgar kat terndak....lagu nie dituju khas utk remaja2 diluar sane...termasuklah aku sendiri....

I Have A Dream

video aku sbnarnye nak uploud lgu lain...tp lgu nie lak kluar...anyway,stiap orang yg mmpunyai impian hruslah berusaha utk mncpainya...."what you believe you can achieve""chaiyok!!!!"

keluhan hati aku..

aaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhh..
esok kne blik...bsannyer...
aku nak duk umah....
lpas nie x dapt dah puasa kat umah...
puasa kat hostel jer...
jmpe wktu rayer..
rndunyer kat umah....
lpas nie,mulalah aktiviti yg mmbratkan kpale aku...
tension!!!!!!!!!!!
nak balik...
warghhhhhhhhhh!!!!!!!!!!

lirik lagu...the climb

I can almost see it..
That dream I’m dreamin..
But there’s a voice inside my head saying"you’ll never reach it"
Every step I’m takingEvery move I make feels
Lost with ’known direction
My faith is shakin
But I gotta keep tryin
Gotta keep my head held high..
There’s always gonna be another mountain.
I’m always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle..
Sometimes I’m gonna have to lose.
Ain’t about how fast I get there...Ain’t about what’s waitin on the other side.
It’s the climb.!!!
The struggles I’m facing..
The chances I’m taking.
Sometimes might knock me down..
but,Now I’m not breaking.
I may not know it but these are the moments thatI’m gonna remember most, yeah.
I Just gotta keep going.
And I gotta be strong.
Just keep pushing on,’cause,There’s always gonna be another mountain.
I’m always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle
But Sometimes I’m gonna have to lose.
Ain’t about how fast I get there.
Ain’t about what’s waitin on the other side.It’s the climb.
Yeah-yeahThere’s always gonna be another mountain.
I’m always gonna wanna make it move.
Always gonna be an uphill battle
Sometimes you’re gonna have to lose.
Ain’t about how fast I get there.
Ain’t about what’s waitin on the other side.
It’s the climb.
Yeah-yeah-yea
Keep on moving,
Keep climbing,
Keep the faith,
BabyIt’s all about,It’s all about the climb
Keep your faith,Keep your faith
Whoa, O Whoa

rahsia kejayaan pelajar perempuan....

Faktor yang menjadikan pelajar wanita cemerlang dalam peperiksaan dan akademik boleh dilihat daripada pelbagai perspektif:

Faktor Peribadi;
Mengikut Jayme Gate (2005) wanita memiliki banyak keperibadian diri yang mendorong kepada kejayaan. Seorang wanita itu sukakan kepada elemen berikut yang boleh mendorong kepada kejayaan
Kebersihan –
wanita sukakan kebersihan dan cukup cerewet dengan aspek kekemasan diri, rumah dan persekitarannya. Dengan sifat inilah kita melihat pelajar wanita begitu rajin menyalin nota dengan bersih dan kemas dan disimpan dengan rapi dalam fail untuk mudah dirujuk pakai semasa membaca.
Kerajinan –
wanita memang rajin dalam aspek yang berkaitan dengan diri dan kehidupannya. Wanita rajin melakukan aktiviti berkaitan hal wanita seperti memasak, mengemas, mencuba resipi baru dan membaca majalah dan sebagainya untuk menimba pengetahuan.Sifat rajin terserlah pada pelajar wanita yang memang suka membaca, mengulang kaji, membuat latihan dan menguruskan hal berkaitan pembelajarannya. Pelajar perempuan rajin datang ke kelas dan sukar ponteng kelas kecuali ada alasan munasabah.
‘Ketakutan’ –
wanita memiliki sikap mudah takut yang positif. Mereka ‘takut’ kalau kena marah guru atau ibu bapa jika tidak belajar dan membuat kerja sekolah. Sikap ‘mudah takut’ terhadap mereka yang dirasakan akan memberi hukuman jika tidak siap pekerjaan menyebabkan pelajar perempuan sering menyiapkan tugasan yang diberikan guru tepat pada masanya dan sering menurut kata ibu bapa dan guru agar rajin belajar untuk berjaya di masa hadapan.
Kreativiti-
pelajar wanita lebih tinggi dalam aspek pembelajaran berkaitan dengan penghafalan (David Cole, 2003). Wanita suka menghafal dan mengulang apa yang dihafal yang mendorong mencipta kejayaan terutama bagi subjek teori dan memerlukan membaca dan menghafal.Personaliti wanita itu sendiri banyak mendorong sifat positif wanita ke arah kejayaan seperti sensitiviti wanita terhadap nilai pengorbanan terhadap mereka yang disayangi terutama ibu.Faktor persekitaran memainkan peranan penting kepada kejayaan pelajar wanita khususnya. Kebiasaannya anak perempuan rapat dengan ibu bapa yang menjadi idola mereka dalam mencari kejayaan. Lihat sajalah kejayaan Melisa Sia Yin Ying, anak tunggal kepada seorang pakar jantung. Kecemerlangan kerjaya bapa menjadi pendorong kejayaan Melisa. Pelajar perempuan mempunyai kemahiran dalam komunikasi yang memberi manfaat kepada mereka. Sikap suka bertanya dan “kepoh” bercerita pada kawan-kawan, ibu bapa atau guru adalah faktor mereka mendapat banyak input berguna dalam suasana pembelajaran mereka. Pemilihan rakan-rakan juga mempengaruhi kejayaan pelajar perempuan. Lazimnya, pelajar cemerlang mempunyai kumpulan belajar terdiri daripada mereka yang rajin, berwawasan, positif dan tidak memandang negatif terhadap kehidupan.Pelajar perempuan juga aktif dan rajin dalam aspek komuniti dan kemasyarakatan. Sikap suka berpersatuan dan menceburkan diri dalam ko-kurikulum menjadikan mereka lebih tabah dan cekal dalam menangani tekanan pelajaran dan peperiksaan.Kepimpinan pelajar perempuan pada peringkat sekolah memang terserlah dan banyak menerajui kepimpinan kelab di sekolah. Keberanian pelajar wanita menerajui kepimpinan kelab dan persatuan boleh memberi impak kepada aspek pemikiran positif dalam pembelajaran.Faktor Keluarga;Faktor keluarga juga membantu kejayaan pelajar wanita dalam mencipta kecemerlangan. Disebabkan sensitiviti wanita terhadap keadaan dan situasi keluarganya menjadikan mereka bermotivasi untuk mencipta kejayaan keluarganya.Seorang wanita mudah merasa sedih dan sensitif di atas kehidupan keluarga. Ada pelajar perempuan bangun awal membantu ibu memasak dan menguruskan rumah tangga dan adik beradik yang ramai kerana kasihan kepada ibu dan kedaifan kehidupan keluarga. Keadaan ini menjadikan mereka begitu cekal dan mempunyai keazaman kuat untuk berjaya bagi mengubah nasib keluarga.Status ibu tunggal juga menjadikan pelajar perempuan berusaha keras untuk menjadikan ibunya bahagia. Kasih sayang anak dan ibu menjadikan ramai pelajar perempuan yang hidup bersama ibu tunggal berusaha keras membahagiakan ibu yang dikasihinya.Kecemerlangan akademik pelajar perempuan boleh menjadi satu dorongan dan cabaran kepada pelajar lelaki untuk mencipta kejayaan sehebat pelajar wanita.

Wednesday, August 26, 2009

SCIENCE FAIR

nielar projek science yang aku kne wat kat terendak...
aku mmg x ske gler dgan bnde2 mcm2 nie...
aku pnye projek tntang,perbezaan baja kimia dgan baja organik...
aku beria ler tnam pkok nie siram hri2 tp result yang aku dpat sbaliknye...
pdan muke aku...tular mngungut lagi...
mcam2 kne wat...display board ler,presentation ler....
nsib bek sume dah hbis...
lega rsenya...
x pelar,yang pnting aku dpat experience teamwork...

masjid tuanku mizan..

hari nie ayah mcam beselar bli paper utusan...
aku tertrik dgan gmbr dpan paper mega...
gmbar masjid tuanku mizan...
masjid nie kat putrajaya...
bagi aku cantik giler..
teringin nak masuk...
aku rase masjid nie sgt unik...
aku terbce stu artikle dlam paper yg mngatakan masjid nie mrupakan stu-2nya msjid yg tlisan ayat2 al-quran dlakarkan pd lapisan kaca yg tnggi die kira2 13 meter....x ke unik tuh..??
selain tu,ade gak kmudahn tangga brgerak kat masjid nie....
mmg mnarik kan??

my luvly family....


inilah family aku..
aku pun lupe bler aku amik gmbar nie..
tp,yang pasti time hari raya aidilfiti....
aku ade seorang ayah yg bernama Hj.Zainal bin Ali manakala ibu aku bernama Hjh.Kamsiah Bin Mohddin....aku syang jorang sgt2...
aku ad 6 adik beradik..
2 lelaki dan 4 pmpuan...
dan sorang kakak ipar...
finally...
SAYANG SUME...

ape dah jadi???

pening kpale...
ini ker yg dinamakan blog....
susahnye..
nana tolong aku...

daftar blog..

bunyi cam gah jer..
tp,mksud mlam pertama tu aku mksdkan malam petama aku daftar diri sbg blogger..
saje aku nak buat blog nie sbab aku nak cbe ssuatu yang bru..
orang lain dah ade blog,so,aku nak try buat blog ler..tp aku nie x bnyak sgt idea..
hrap2 x bsan aku pnye blog nie.....
aku hrap aku pnye blog bleh berdiri same tnggi dgan orang laen..
tp x nak ler smpai msuk ISA....
aku cube buat ssuatu yang mnarik utk dikongsi bersama..
harap pakar2 sudi beri tnjuk ajar....